Leta 2010 smo končali gradnjo novega laboratorija. Laboratorij je opremljen z najsodobnejšo opremo in nam omogoča popolno kontrolo nad surovinami in končnim izdelkom.

Laboratorij bi lahko razdelili na dva dela: prvi del je vhodna kontrola, ki je namenjena kontroli surovin, drugi del pa kontrolira kakovost mok. Izrednega pomena za podjetje je vhodna kontrola surovin, ki je zelo stroga in na visokem nivoju. V ta namen podjetje uporablja priznane metode za preverjanje kakovosti.

Pred samim sipanjem pripeljane pšenice se s sondo odvzame določena količina pšenice (vzorec) in opravijo se sledeče kontrole:

 

Prisotnost škodljivih žuželk – Prva in za podjetje zelo pomembna kontrola je prisotnost škodljivcev. Določena količina pšenice se preseje skozi primerno sito. Presejana količina se nato kontrolira na prisotnost: uši, sitophilus granarius…

Določanje padajočega števila: Perten – Falling number 1800.

Lom in primesi – Zrna pšenice se lahko poškodujejo že na polju pred žetvijo, v času žetve, v času sušenja, manipulacije in skladiščenja. Takšna zrna lahko resno poškodujejo kakovost moke.
V kolikor je pšenica oz. pripeljana surovina zadovoljila kontrolne kriterije, sledi tehtanje in skladiščenje v silosih. Potrebno je tudi še dodati, da ne glede na to, kako velika količina pšenice se naroča, vedno se kontrolira vsak kamion posebej. Kot že omenjeno, je drugi del laboratorija kontrola izdelkov.

Tu gre prav tako za preverjanje kakovosti mok po standardnih metodah, vendar so te analize zahtevnejše.

Nekatere analize, ki jih opravljamo v našem laboratoriju:

Bona –
Laboratorijski mlin Perten – Laboratorjski mlin 3100.
Brabender – Farinograph: je naprava, pri kateri se določajo lastnosti in obvladovanje testa pri mešanju.

Chopin – Alveograph

 

Bruins instriments - AGRICHECK

Določitev beljakovin, vlage, glutena, sedimentacij in HL pri žitu.

 

Perten - FALLING NUMBER

Določitev padnega števila

 

Perten - GLUTOMATIC GLUTEN INDEX

Določitev količine in kakovosti glutena.

 

Kakovost lepka (Glutena) – Kadar ga moka vsebuje več kot 27%, lahko z gotovostjo trdimo, da gre za zelo kvalitetno moko.

 

Chopin – Infraneo: Lahko uporabljamo za analizo pšenice in moke. Prednost aparata je, da je zelo hiter in natančen temelji na NIR metodi za določevanje najosnovnejših parametrov.

 

LOKACIJA

Trgovina v Veliki vasi

Velika vas 1b

8273 Leskovec pri Krškem

  

DELOVNI ČAS

Trgovina v Veliki vasi

PON-PET: od 8:00 do 16:00

Malica: 10:30-11:00

SOB: 8:00 do 12:00

Nedelje in prazniki: zaprto!

 

 

© 2024 Mlin Katić d.o.o. All Rights Reserved. Agencija.5ka